Dr. Ökrös Tamás Ügyvédi Iroda

Vételi szándéknyilatkozat

 Mi is a vételi szándéknyilatkozat, mire kell figyelni és miért fontos ez a dokumentum?

Akár ingatlanközvetítőn, akár privát úton rátalálunk a számunkra legmegfelelőbb ingatlanra, vételi szándékunkat ki kell fejezni az eladó felé.  Annak érdekében, hogy a konfliktusokat esetleges félreértéseket elkerüljék a felek, a vevő és az eladó közötti szóbeli megállapodást érdemes rögzíteni, az ügylet legfontosabb elemeivel. Egy eladó által elfogadott vételi ajánlat mindkét szerződő fél számára elegendő garanciát nyújt ahhoz, hogy a végleges adásvételi szerződés megkötéséig a felek biztosítottak legyenek. (Az eladó nem fogadjon el másik ajánlatot, a vevő pedig ne egy másik ingatlan mellett rakja le a voksát) Egy elfogadott vételi szándéknyilatkozat létrehozza a szerződéskötési kötelezettséget, a felek közti érdemi megállapodást.

Az elfogadott vételi szándéknyilatkozat voltaképpen egy előszerződésnek minősül, ezért nem mindegy, hogy mit is vetünk pappírra. Az ingatlanközvetítők általában rendelkeznek vételi szándéknyilatkozat formulával, azonban egy ügyvéd által előkészített okiratba a felek egészen részletesen és pontosan meg tudják határozni a szerződési feltételeket.

A vételi szándéknyilatkozatnak az alábbi releváns pontokat szükségképpen tartalmaznia kell:

  • szerződő felek adatai,
  • Ingatlan adatai (fontos, hogy ez esteben ne csak az ingatlan helyrajzi számára és címére szorítkozzunk, hanem a tulajdoni lapra bejegyzett jogokat és releváns tényeket is rögzítsük) Ennél a pontnál érdemes ingatlanjogi szakértő segítségét kérni, hogy senkit ne érjen meglepetés ha a kiszemelt ingatlanra haszonélvezeti jog esetleg jelzálogjog került bejegyzésre, vagy esetleg a beépíthetőségére vonatkozó egyéb fontos tény került feljegyzésre.),
  • vételár összege,
  • fizetési ütemezés a kifizetés módja,
  • birtokba adás feltétele, időpontja,
  • az ingatlan állapota,
  • a vételi ajánlat hatálya.

A későbbi problémák, kellemetlenségek elkerülése érdekében fontos, hogy a vételi szándéknyilatkozatot csak akkor írjuk alá  és ezzel egyidejűleg akkor adjunk foglalót, ha részünkről teljesen biztosak vagyunk az ügylet megkötésében, hiszen a vételi szándéknyilatkozatban foglaltak a végleges adásvétel szerződés alapját képezik.

További bejegyzések

Jogi kérdése van?

Hívjon minket!

Call Now Button