Dr. Ökrös Tamás Ügyvédi Iroda

Mire figyeljünk, ha bérbe adjuk az ingatlanunkat?

10 +1 Tipp Bérbeadóknak

Ingatlanunk bérbeadása komoly döntés, amely alapos megfontolást és körültekintést igényel. Ahhoz, hogy a bérbeadás zökkenőmentes legyen és a lehető legkevesebb problémával járjon, számos tényezőt kell figyelembe vennünk. A részletekbe menő, világos és egyértelmű szerződés segít megelőzni a félreértéseket és biztosítja, hogy mindkét fél jogai és kötelezettségei megfelelően védve legyenek. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb szempontokat, amelyekre mindenképpen figyelnünk kell, ha ingatlanunkat bérbe kívánjuk adni.

 1. Megfelelő bérlő kiválasztása

Az első és talán legfontosabb lépés a megfelelő bérlő kiválasztása. Érdemes alaposan utánanézni a potenciális bérlők hátterének, munkaviszonyának és jövedelmének.

 1. Részletes bérleti szerződés

A bérleti szerződés az egyik legfontosabb dokumentum, amely meghatározza a bérbeadás feltételeit. Fontos, hogy a szerződés tartalmazza a bérleti díjat, a fizetési határidőket, a kaució összegét, valamint a bérleti időszakot. Ezen felül, érdemes rögzíteni a karbantartási és javítási kötelezettségeket, illetve a lakás állapotát a bérbeadás kezdetekor. A szerződést érdemes ingatlan jogi szakértővel is átnézetni, hogy minden jogi kiskaput elkerüljünk. Ügyvédi irodánk alapos és megbízható segítséget kínál a bérleti szerződések útvesztőibben is.

 1. Kaució és biztosítékok

A kaució egyfajta biztosíték a bérbeadó számára, amely fedezetet nyújt esetleges károk vagy nem fizetés esetén. Általában a kaució összege 1-3 havi bérleti díjnak felel meg. Érdemes a kaució mértékét előre rögzíteni és a szerződésben is feltüntetni.

 1. Ingatlan állapotának dokumentálása, házirend

Az ingatlan állapotának rögzítése mind a bérbeadó, mind a bérlő számára fontos. Érdemes fényképeket készíteni az ingatlanról a bérbeadás kezdetekor, és ezeket a dokumentumokat a szerződés mellékleteként csatolni. Ez megkönnyíti a későbbi vitás kérdések rendezését, és egyértelműen bizonyítható, milyen állapotban volt az ingatlan a bérleti időszak kezdetén.

A szerződésben érdemes rögzíteni az ingatlan használatának szabályait és a házirendet. Ez magában foglalhatja a csendes időszakokat, az állattartás feltételeit, a dohányzási szabályokat és egyéb, a bérlemény rendeltetésszerű használatával kapcsolatos előírásokat.

 1. Bérleti díj és fizetési feltételek

A bérleti díj megállapítása során érdemes figyelembe venni az aktuális piaci viszonyokat és az ingatlan állapotát, elhelyezkedését. Fontos, hogy a fizetési feltételek világosan rögzítve legyenek a szerződésben. Érdemes meghatározni, hogy a bérleti díjat milyen formában (átutalás, készpénz) és milyen határidővel kell megfizetni.

A szerződésnek tartalmaznia kell, hogy ki fizeti a közüzemi költségeket (víz, gáz, villany, szemétszállítás), valamint az egyéb díjakat (közös költség, internet). Fontos, hogy ezek a költségek egyértelműen meg legyenek határozva, hogy elkerüljük a vitás helyzeteket.

 1. Kommunikáció és kapcsolattartás

A jó kommunikáció elengedhetetlen a bérbeadó és a bérlő között. Fontos, hogy a bérbeadó elérhető legyen, és gyorsan reagáljon a bérlő kérdéseire, problémáira. A rendszeres kapcsolattartás segíthet megelőzni a problémákat, és biztosítja, hogy mindkét fél elégedett legyen a bérleti viszonnyal.

 1. Biztosítás

Érdemes megfontolni, hogy biztosítást kössünk az ingatlanra. A lakásbiztosítás fedezetet nyújt különböző károk esetén, mint például tűz, vízkár, betörés. Ezen felül, léteznek olyan speciális biztosítások is, amelyek kifejezetten a bérbeadók számára kínálnak védelmet nem fizetés vagy bérlő által okozott károk esetén.

 1. Jogszabályok és adózás

Fontos, hogy tisztában legyünk a bérbeadásra vonatkozó jogszabályokkal és adózási kötelezettségekkel. A bérleti díj után adót kell fizetni, és az ingatlan bérbeadása bejelentési kötelezettséggel járhat. Érdemes konzultálni egy adótanácsadóval vagy könyvelővel, hogy minden szükséges teendőt elvégezzünk.

 1. Karbantartás és javítások

A bérleti időszak alatt előfordulhatnak különböző karbantartási és javítási feladatok. Fontos, hogy a bérbeadó és a bérlő előre tisztázzák, kinek mi a felelőssége ezekben az esetekben. A kisebb karbantartások általában a bérlő feladatai, míg a nagyobb javítások a bérbeadó felelősségi körébe tartoznak.

 1. Felmondási feltételek, jogorvoslati lehetőségek és vitarendezés

A felmondási feltételeket mindkét fél számára világosan és részletesen meg kell határozni. Ez magában foglalja a felmondási időt, az indokokat, valamint azt, hogy milyen módon kell a felmondást írásban közölni.

A szerződésnek tartalmaznia kell a jogorvoslati lehetőségeket és a vitarendezési eljárást. Ez magában foglalhatja a mediációt, a bírósági eljárást vagy egyéb vitarendezési módszereket, amelyek biztosítják, hogy a felek békés úton rendezhessék esetleges nézeteltéréseiket.

 1. Kijelentkezés és a lakás visszavétele

A bérleti időszak végén fontos, hogy a bérlő és a bérbeadó közösen ellenőrizzék az ingatlan állapotát, és dokumentálják az esetleges károkat. A kaució visszafizetéséről is érdemes előre megállapodni, figyelembe véve az esetleges javítási költségeket.

 

Az ingatlan bérbeadása lehetőséget kínál arra, hogy kiegészítő jövedelemhez jussunk, de megfelelő felkészülést és odafigyelést igényel. A fenti szempontok figyelembevételével csökkenthetjük a kockázatokat, és biztosíthatjuk, hogy a bérbeadás mindkét fél számára előnyös és zökkenőmentes legyen. Ingatlanjogi kérdéseivel forduljon bizalommal ügyvédi irodánkhoz.

Gyömrő, 2024. június 24.

Dr. Ökrös Tamás Ügyvédi Iroda

Dr. Ökrös Tamás ügyvéd

További bejegyzések

Jogi kérdése van?

Hívjon minket!

Call Now Button