Dr. Ökrös Tamás Ügyvédi Iroda

Mikor folyósít a bank, ha hitel igénybevételével veszünk ingatlant?

A legtöbb ember életében eljön az a pillanat amikor ingatlanvásárlás előtt áll, azonban csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy mindez bankkölcsön felhasználása nélkül történjen.

Első lépés az igények meghatározása, majd a pénzügyi helyzetünk ismeretében a megfelelő ingatlan megkeresése. Ha már pontosan tudjuk, hogy mekkora anyagi forrás áll rendelkezésünkre, és a saját megtakarításunkat kölcsönnel kell kiegészíteni, célszerű az ingatlankereséssel párhuzamosan felkeresni jó néhány bankot és begyűjteni az ajánlataikat.

Amint megvan a kiszemelt ingatlan, harmadik lépés egy jó ügyvéd keresése, aki nem csak ellenőrzi az ingatlant mielőtt vételi ajánlatot teszünk, hanem megfelelő szakértelemmel végig kíséri a teljes folyamatot a szerződéskötéstől akár a birtokbaadásig.

Sajnos sokszor találkozunk olyan esetekkel, hogy az ügyvéd felkeresését már megelőzi egy, az eladó és a vevő által elfogadott érvényes vételi ajánlat, ami problémát jelenthet akkor, ha hitelt szeretnénk felvenni az ingatlan finanszírozására. A vételi ajánlatban ugyanis már előre meg kell határozni, a teljes vételár kifizetésének a határidejét, a szerződő felek pedig nem minden esetben ismerik a hitelt nyújtó bank követelményeit, folyósítási határidejét.

Amikor valaki hitelt vesz fel egy ingatlan megvásárlására, az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor folyósítja a bank a kölcsönt. A folyósítási folyamat időzítése meghatározó szerepet játszik az ingatlanvásárlás folyamatában, és befolyásolhatja az ügyfél számára elérhető pénzügyi lehetőségeket és határidőket.

A folyósítás ideje változó lehet a bankok és a hitelszerződések között, így az alábbi néhány fontos tényezőt figyelembe kell venni.

A bank először is alaposan értékeli az ügyfél hitelképességét és az ingatlan értékét. Ez a folyamat időt vehet igénybe, hiszen a banknak alaposan meg kell vizsgálnia a hitelkérelmet és az ingatlan piaci értékét. Ezt követően a bank döntést hoz arról, hogy jóváhagyja-e a hitelt, és milyen feltételekkel. Lakáscélú hitelek esetében különösen CSOK Plusz hitelprogram keretei között meghirdetett államilag támogatott hitelkonstrukció igénybevétele előtt minden ügyfelünknek erősen ajánljuk, hogy kérjen a megvásárolni kívánt ingatlanra egy megfelelő szakértelemmel rendelkező ügyvédtől előzetes ellenőrzést és előzetes értékbecslést, elkerülve azt a kellemetlen helyzetet, hogy az adásvételi szerződés aláírása és hitelkérelem befogadása után a bank mégsem folyósítja a kölcsönt mert az ingatlan nem felel meg valamely követelménynek. Ha nem voltunk elég körültekintőek és a bank a hitelkérelmet elutasítja, akár az átadott foglaló összegét is elveszíthetjük így nem érdemes kockáztatni.

Ha előzetesen megbizonyosodtunk róla, hogy az ingatlan elegendő fedezetet nyújt a bank számára, nyugodt szívvel aláírhatjuk az adásvételi szerződést, amelybe az eljáró ügyvéd belefoglalja a bank szerződéssel kapcsolatos követelményeit és a banki folyósítás határidejét. Ezt követően kerül sor a saját forrás eladó részére történő megfizetésére a szerződésben meghatározott határidőben. Ahogy az ingatlan vételárának önerős része maradéktalanul kiegyenlítésre kerül, az erről szóló igazolást át kell adni a bank részére, ezt követően csakis az utolsó részletként kerülhet sor a kölcsön folyósítására. Ez általában azt jelenti, hogy a bank átutalja a hitelösszeget az ügyfél bankszámlájára vagy közvetlenül az ingatlan eladójának. Fontos megjegyezni, hogy a folyósítási folyamat időt vehet igénybe, és eltérhet a bankok és az adott tranzakció körülményeitől függően. Ezért az ügyfeleknek érdemes előre tervezni és időben kommunikálni a bankkal az ingatlanvásárlási szándékukról, hogy minimalizálják az esetleges késéseket vagy problémákat

A fenti lépések betartásával és egy megfelelő szakértelemmel rendelkező ingatlanjogban jártas ügyvéd felkeresésével sikeres ügyletként zárhatjuk az adásvételi szerződést.

További bejegyzések

Jogi kérdése van?

Hívjon minket!

Call Now Button