Dr. Ökrös Tamás Ügyvédi Iroda

III. rész Szülői felügyeleti jog

A kiskorú gyermek vagy szülői felügyelet vagy gyámság alatt áll.

Mint ahogy az 1. részben is írtuk a szülői felügyeleti joga alapján a szülő jogosult a gyermek gondozására, vagyis neki kell a gyermek megélhetéséhez, felnevelkedéséhez szükséges feltételeket és lakhatást biztosítani. Jogosult a gyermek nevelésének módját, iskoláját megválasztani. A szülői felügyeletet gyakorló látja el a gyermek törvényes képviseletét, mivel a kiskorú főszabály szerint nem tehet jognyilatkozatot. Végül a szülői felügyeletre jogosult kezelheti a gyermek vagyonát.

Milyen lehetőségeik vannak a szülőknek a szülői felügyeleti jog rendezésére?

Először is meg kell állapodniuk abban, hogy továbbra is közösen gyakorolják-e vagy csak egyikük legyen jogosult a szülői felügyeletre.

Napjainkban egyre gyakoribb a váltott gondoskodás intézménye, vagyis amikor a szülők felváltva, azonos időtartamban jogosultak a gyermek nevelésére és gondozására, például egyik héten az egyik szülőnél, másik héten a másik szülőnél van a gyermek. A jogi szabályozás szerint ez is közös szülői felügyeletnek minősül.

Ha a szülői felügyeletet nem közösen kívánják gyakorolni, lehetőségük van megállapodni abban, hogy a jövőben a szülői felügyeleti jogokat teljeskörűen csak az egyikük fogja gyakorolni, illetve a szülői felügyeletet egymás között meg is lehet osztani: ebben az esetben az egyes jogokra csak az egyik szülő, míg más jogokra csak a másik szülő lesz jogosult.

Azt tudni kell, hogy ha a felek nem tudnak megállapodni, akkor a szülői felügyelet közös marad, amíg a bíróság el nem dönti, hogy kit illessen meg ez a jog, még akkor is, ha a felek már külön élnek. A bíróság csak akkor rendelhet el közös szülői felügyeletet, ha a szülők ezt közösen kérik. Közös egyezség hiányában csak az egyik szülő lesz feljogosítva a szülői felügyelet gyakorlására.

 

További bejegyzések

Jogi kérdése van?

Hívjon minket!

Call Now Button