Dr. Ökrös Tamás Ügyvédi Iroda

II. rész Szülői felügyeleti jog

Szülői felügyeleti jog rendezése megállapodással

A házassági perek legnehezebb része a közös gyermek kapcsán felmerülő lényeges kérdésekben történő döntéshozatal. A Feleknek meg kell állapodniuk a szülői felügyelet gyakorlásának módjáról, a különélő szülő és a gyermek között kapcsolattartásról, a különélő szülő által fizetendő gyermektartásdíj mértékéről, és a házastársi közös lakás (vagyis az utolsó közös otthon) használatát is rendezni kell.

Meddig húzodhat el egy ilyen eljárás?

Az, hogy a válás gyorsan lemegy-e vagy akár évekig elhúzódik, legtöbb esetben az határozza meg, hogy a szülők meg tudnak-e egyezni a fenti kérdésekben. Ha ez sikerül, akkor a bíróság a házasság megromlásának okait és folyamatát sem vizsgálja, csak jóváhagyja a szülők egyezségét és akár egy tárgyalás alatt befejeződhet a bontóper. A bíróság nem hagy jóvá minden egyezséget, annak egyértelműnek kell lenni, végrehajtásra alkalmasnak, nem tartalmazhat bizonytalan, vagy teljesíthetetlen feltételeket és a legfontosabb szempont, hogy a gyermek érdekét kell elsődlegesen szem előtt tartani.

A gyermek döntéshozatala

Fontos megemlíteni, hogy ha a gyermek a 14. életévét betöltötte, szülői felügyeletére és harmadik személynél történő elhelyezésére vonatkozó döntés csak az ő egyetértésével hozható, kivéve ha a gyermek választása a fejlődését veszélyezteti.  Abban az esetben, ha mindkét szülő egyezően állítja, hogy bevonták a gyermeket a döntéshozatalba, akkor szükségtelen a gyermek bíróság általi meghallgatása. ha viszont felmerül, hogy nem a gyermek érdekében álló a szülők közös megállapodása, akkor a bíróság ki fogja kérni a gyermek véleményét. Ha pedig vita van a szülők között a szülői felügyelettel kapcsolatban, akkor mindenképpen meg kell hallgatni a 14 év feletti gyermeket.

Egy jól megírt megállapodás – azon túl, hogy a bíróság jóváhagyja – azért is fontos, mert hosszú évekre leszabályozza a szülők gyermekükkel kapcsolatos jogaikat, mely ha kellően részletes, lehetőség szerint minden élethelyzetre kiterjedő és ha azonos mértékben tekintettel van mindkét fél érdekére, akkor hosszú távon fenntartható és mindkét fél által működtethető rendszer hozható létre.

A megállapodás megírásában segítségért forduljon bizalommal ügyvédi irodánkhoz.

A következő részben a szülői felügyeletről lesz részletesebben szó.

 

További bejegyzések

Jogi kérdése van?

Hívjon minket!

Call Now Button